Registrul de bani personali
Model registru bani personali.Ministerul Finanțelor a publicat ordinul 513/2015 pentru aprobarea modelului și conținutului registrului de bani personali, precum şi a procedurii de înregistrare a acestuia la organul fiscal.
Model registru bani personali.
MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 300/30.IV.2015
A C T E A L E O R G A N E L O R D E S P E C I A L I T A T E
A L E A D M I N I S T R A Ț I E I P U B L I C E C E N T R A L E
MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
O R D I N
pentru aprobarea modelului și conținutului registrului de bani personali, precum și a procedurii de înregistrare a acestuia la organul fiscal. Având în vedere prevederile art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor Publice, cu modificările și completările ulterioare, ministrul finanțelor publice emite următorul ordin:
Art. 1. — Se aprobă modelul și conținutul registrului de bani personali, prevăzute în anexă.
Art. 2. — Operatorul economic are obligația constituirii registrului de bani personali prevăzut la art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art. 3. — Registrul de bani personali, ce are paginile numerotate în ordine crescătoare, se semnează pe ultima pagină de către administratorul operatorului economic sau de către persoana împuternicită de acesta.
Art. 4. — Registrul de bani personali prevăzut la art. 4 alin. (12) lit. i) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se completează zilnic de către personalul operatorului economic care își desfășoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor
sau de prestare a serviciilor, la începutul programului de lucru, fără ștersături sau modificări și fără a lăsa spații neutilizate.
Art. 5. — Operatorul economic răspunde de integritatea registrului de bani personali și completarea zilnică a acestuia de către personalul care desfășoară activitate în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art. 6. — Operatorul economic notifică organului fiscal competent de administrare constituirea registrului de bani personali, precizând data deschiderii acestuia și numărul de pagini, conform numerotării acestora, în termen de 5 zile lucrătoare de la data publicării prezentului ordin.
Art. 7. — Organul fiscal înregistrează într-o evidență proprie, ținută la nivelul fiecărui contribuabil, registrele de bani personali notificate ca fiind constituite.
Art. 8. — Registrul de bani personali prevăzut la art. 2 se păstrează la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, în vederea prezentării acestuia organelor de control.
Art. 9. — Un operator economic poate utiliza un singur registru de bani personali pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
Art. 10. — Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 11. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici
București, 30 aprilie 2015.
Nr. 513.
ANEXĂ
Model registru bani personali.
Suport netspark.biz
TVA paine in restaurante este 24%
TVA paine in restaurante este 24%
Prin Ordinul comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1436/852/2013 au fost explicitate noţiunile de pâine şi specialităţi de panificaţie în vederea aplicării unitare a cotei reduse de TVA de 9% la aceste produse.
Astfel, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe întreg lanţul de comercializare, atât de producători, cât şi de comercianţi, persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pentru întreaga activitate, pentru produsele care se încadrează în categoriile prevăzute la art. 140 alin. 2) lit. g) din Codul fiscal.
Totuşi, se impune a se face o distincţie clară între livrările de pâine şi produsele de panificaţie şi prestările de servicii de restaurant şi catering. Din punctul de vedere a aplicării unitare a prevederilor privind TVA, pentru prestarea de serviciu a restaurantului şi pentru prestarea de serviciu de catering, se aplică cota standard de TVA de 24% şi pentru pâinea sau produsele de panificaţie aflate în componenţa serviciului.
Chiar dacă pe facturile sau pe bonurile emise clienţilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidenţiază în mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include pâinea sau produse de panificaţie), se aplică în continuare cota de 24% TVA pe toate componentele, inclusiv pe pâinea sau produsele de panificaţie consumate.
suport netspark.biz